02 prosinca 2010

BIOGRAFIJA

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. godine u Rupama. Umjetničko obrazovanje započinje 1971. godine u Centru za dekorativno i industrijsko oblikovanje u Splitu, a nakon završene treće godine upisuje se u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je i maturirao 1976. godine. Diplomirao je 1981. godine na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana.

Nakon studija radi i djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1984. godine bilježi i prve samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Bio je stalni suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1982. do 1985. godine, a krajem osamdesetih surađivao je i s Julijem Kniferom pri realizaciji njegovih murala u južnofrancuskom gradiću Séte (1889. i 1990., Villa Saint - Claire). Suradnja se nastavila i iduće godine u Dijonu, gdje je Duje Jurić imao i svoju prvu samostalnu inozemnu izložbu. Iste godine (1990.) Jurić je boravio u Brightonu, gdje je izlagao na skupnoj izložbi Corn Exchange pod nazivom Crossing over (suvremeni umjetnici iz Brightona, Zagreba, Poznana i Brna).

Paralelno uz slikarstvo koje mu je primarni medij umjetničkog izražavanja, Duje Jurić radi i kao restaurator (od 1977. – 1993. kao vanjski suradnik Restauratorskog zavoda Hrvatske, suradnik zbirki i privatnih kolekcija moderne i suvremene umjetnosti). Od 1986. do 1988. godine surađivao je u projektima 'Kugla glumišta', kao scenograf ili priređujući slikarske izvedbe. Nekoliko mjeseci 1991. godine radio je kao suradnik Galerie Hoffman u Görbelheimer Mühle, kod Frankfurta na Majni.

Boravci (studijski, izlagački, privatni) u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Albaniji, Španjolskoj, Poljskoj, SAD-u, Mađarskoj, Češkoj, Švicarskoj, Sloveniji i Indiji ostavili su neposredan trag na njegovo profesionalno napredovanje i umjetnički izričaj.

Do 1993. godine radi kao vanjski suradnik Hrvatskog resaturatorskog zavoda, a 1999.-2000. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kao kustos-restaurator. Od 2000. godine radi kao docent na ALU u Zagrebu, a danas na katedri za crtanje i slikanje u zvanju izvanrednog profesora.

U trideset godina umjetničke prakse izlagao je na šezdesetak samostalnih i stotinjak grupnih izložbi, izveo nekoliko akcija i sudjelovao u nizu umjetničkih projekata, među kojima se najviše ističu njegovi ambijenti (svjetlosne instalacije) kao i scenografsko-slikarski radovi u okviru projekata 'Kugla glumišta'.

Nema komentara:

Objavi komentar